Het coronavirus raakt ondernemend Nederland hard. Veel (uitzend)ondernemers verkeren in onzekerheid. Bedrijven maken zich onder meer zorgen over het inzetten van personeel en het veilig laten doorwerken. Hoe zit dit? Behoort personeelsbemiddeling tot de cruciale beroepsgroepen en kunnen wij onze werknemers vragen tijdelijk ander werk te verrichten? Lees hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen, in onze FAQ coronavirus voor intermediairs.
- Welke maatregelen moeten we nemen om werknemers te beschermen?
Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en gezond kunnen werken. Ze moeten hun werknemers ook voorlichting en instructies geven over veilig en gezond werken. Voor uitzendkrachten geldt dat de opdrachtgever ook verantwoordelijk is voor een veilige en gezonde werkplek; bij de opdrachtgever ligt immers de leiding en toezicht.
- Wat kunnen we doen bij het geven of bijwonen van bijeenkomsten?
Op 12 maart werd afgekondigd dat bijeenkomsten met meer dan 100 personen moesten worden afgelast.
Intussen is op 23 maart afgekondigd, dat vanaf nu alle bijeenkomsten (ongeacht het aantal deelnemers) moeten worden afgelast. Deze maatregel geldt zeker tot 1 juni. Er staan nu ook boetes op.
Ook “samenscholing” is verboden. Dat betreft het bij elkaar komen van 3 of meer mensen in de openbare ruimte (gezinnen uitgezonderd), die de vereiste minimale 1,5 meter afstand niet in acht nemen.
- Kan ik een werknemer vragen tijdelijk ander werk te verrichten?
De uitzend-CAO regelt het aanbieden van passend werk in art. 23: wanneer de functie aansluit bij opleiding en capaciteiten van de uitzendkracht en bij eerder verrichte werkzaamheden, dan is die vervangende functie in elk geval passend. Maar ook een nieuwe functie (tot max. twee functieniveaus lager) waarvoor een uitzendkracht binnen redelijke termijn (al dan niet met behulp van scholing) geschikt zou kunnen zijn, is passend.
Onder de huidige extreme omstandigheden kan zich de noodzaak voordoen, dat je een beroep moet doen op een werknemer om vrijwillig vanuit ‘goed werknemerschap’ tijdelijk andere werkzaamheden op te pakken, die buiten de bandbreedte van de CAO-regeling vallen.
- Kunnen wij werknemers nog wel met een busje naar het werk vervoeren?
Hierover bestaat nog onduidelijkheid.
We zullen zorg moeten dragen voor veilig vervoer van de werknemers. Totdat er exacte duidelijkheid is raden wij aan om werknemers met maximaal twee personen in een auto of kleine bestelbus te laten rijden. Dat betekent dat er naast de chauffeur nog maximaal één persoon in de auto mag zitten, zo ver als mogelijk van de bestuurder af, oftewel: rechts achterin. Dit baseren wij op de veelgestelde vragen en antwoorden voor werkgevers vanuit de Rijksoverheid, waarin wij handvatten zien in het gestelde noodbeleid voor de taxibranche en rijscholen. Wanneer er duidelijkheid is over wat wel en niet mag ten aanzien van gezamenlijk vervoer, informeren wij je.
- Behoort de personeelsbemiddeling tot de cruciale beroepsgroepen/vitale processen?
De bemiddeling van personeel is niet aangemerkt als vitaal proces. Bij uitzendkrachten kan er wel sprake zijn van een vitaal beroep, indien de functie van de uitzendkracht voldoet aan de vereisten zoals aangegeven op de website van de Rijksoverheid.
- Veel werknemers willen nu hun vastgestelde vakantie eenzijdig intrekken, kan dat?
Een eenmaal vastgestelde vakantie is een gemaakte afspraak, die door de werknemer niet eenzijdig kan worden ingetrokken. Het staat de werkgever natuurlijk wel vrij om een verzoek van de werknemer om de vakantie in te trekken te honoreren. Het ligt vanuit “goed werkgeverschap” voor de hand om een verzoek alleen af te wijzen als daar een goede reden voor is. Bijvoorbeeld omdat al in vervanging is voorzien. Of omdat redelijkerwijs te verwachten is, dat er door de crisis geen of onvoldoende werk aanwezig is.
- Kan een werkgever medewerkers verplichten om ADV of vakantiedagen op te nemen?
Hangt ervan af. In sommige arbeidsvoorwaarden staat de mogelijkheid om ADV-dagen en/of een (beperkt) aantal vakantiedagen verplicht aan te wijzen.
Daarbuiten kan de werkgever aan werknemers (met wie nog geen vakantie is afgesproken) alleen vrijblijvend vragen om ADV of verlof op te nemen.NB: houd er rekening mee, dat over een poosje, na de huidige crisis, mogelijk een inhaalslag aan vakantie-aanvragen plaatsvindt, met alle mogelijke gevolgen voor de bezetting. Als werkgever mag je vakantie-aanvragen om ‘gewichtige redenen’ weigeren, zoals wanneer het op orde brengen van de bedrijfsvoering daardoor serieus zou worden ontregeld. Bedenk dus hoe je dat proces straks zo eerlijk en evenwichtig mogelijk kunt reguleren.
Nog vragen of onduidelijkheden? Neem dan contact met ons op!